Logistiek vastgoed: 5 misverstanden over zonnestroom

Er bestaan verschillende misverstanden omtrent de keuze voor zelf zonnestroom opwekken. Frank Heijckmann, bespreekt er een vijftal.

De SDE+ najaarsronde start op woensdag 3 oktober; dat betekent dat subsidie beschikbaar gesteld wordt voor de stimulering van hernieuwbare energie. Aanvragen die goed voorbereid en inhoudelijk sterk zijn maken de meeste kans op goedkeuring, dus tijdig nadenken over hoe zonnestroom ingepast kan worden, is belangrijk. Een mooi moment om enkele misverstanden te bespreken rondom het thema ‘zonnestroom opwekken met eigen dak’.

Welke misstanden zijn er?

 1. Zonne-energie kan niet voor zowel de belegger (eigenaar) als de gebruiker (huurder) interessant zijn

Dat is zeker wel mogelijk en er zijn diverse, concrete voorbeelden. De belegger krijgt een duurzaam pand en dakhuur (een vergoeding per m2), de huurder krijgt stroom tegen een gereduceerde prijs en de resterende groene stroom gaat terug naar het net. Zelfs voor ontwikkelaars van grootschalig logistiek vastgoed is het interessant, aangezien een pand meer verhuurde meters krijgt en men vaak voor de hypotheek van het pand een beter rentetarief krijgt.

2. Mijn dak is niet sterk genoeg om panelen te plaatsen

Vooral bedrijven met wat oudere gebouwen denken vaak dat deze ondergedimensioneerd zijn en het gewicht van zonnepanelen niet kunnen dragen. Het is echter met de nieuwste technieken en wat kleine ingrepen prima te doen. Denk bijvoorbeeld aan extra waterafvoer zodat er weinig kilo’s voor waterlast nodig zijn of denk aan (kleine) constructie-aanpassingen. Vrijwel elk dak is geschikt te maken voor zonnepanelen, al is het maar een deel van het dak.

3. Het is beter te investeren in mijn core business dan in zonnepanelen

Het gaat vaak om serieuze investeringen en sommigen steken dat geld inderdaad liever in bedrijfsactiviteiten dan in zonnepanelen. Toch vraagt de klant meer en meer om duurzaamheid. Voor ondernemers die liever niet willen investeren zijn er twee opties om als bedrijf wél duurzamer te worden; dakverhuur of operational lease. Bij dakverhuur legt een partij de zonnepanelen en de opgewekte energie gaat naar een duurzame energieleverancier, bijvoorbeeld Greenchoice. Bij operational lease investeert u niet zelf, maar leveren de zonnepanelen wel energie aan uw bedrijf. Wat over is, gaat terug naar het net. Zo is er altijd financieel voordeel te halen uit zonnepanelen.

4. Panelen worden steeds efficiënter, ik wacht dus liever

Denk eens aan een auto, een computer, een telefoon. Ook die zijn over enkele jaren weer geavanceerder dan nu. Is dat een reden het nu niet te kopen? Het is een eenmalige investering die vijfentwintig jaar op een dak ligt. Over vijf jaar zijn panelen wellicht iets efficiënter, maar dan is er al vijf jaar aan financieel voordeel verlopen.

5. Het zou mijn bedrijfsproces kunnen beïnvloeden en wat vindt mijn verzekering ervan?

Het bedrijfsproces wordt op geen enkele manier beïnvloed, alles blijft hetzelfde werken als voor de komst van zonnepanelen op het dak. Zou er onverhoopt een storing ontstaan – wat zelden voorkomt – dan komt er meer energie van het net. En voor verzekeringsmaatschappijen is het ondertussen ook duidelijk dat de impact minimaal is mits de panelen geplaatst zijn door een gerenommeerd bedrijf die het project conform de juiste normen installeert.