Dankzij een slim nieuw apparaat kan de energierekening in slecht geïsoleerde woningen in één keer met  250 euro per jaar omlaag. De WarmteWinner heet de vinding van Eneco.

De WarmteWinner komt deze zomer te koop  en ziet er uit als een kleine cv-ketel. In werkelijkheid is het een aanvulling daarop: het apparaat is een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt. Het tot maximaal 60 graden opgewarmde water stroomt vervolgens de radiatoren in.

De cv-ketel hoeft zo veel minder vaak aan het werk: volgens Eneco wordt tot liefst 60 procent gas bespaard. Tweede voordeel: het verplichte energielabel gaat er twee stappen op vooruit. En last but not least: nu de WarmteWinner het best werkt bij een gelijkmatige temperatuur hoeft de thermostaat ’s nachts ook niet meer vijf graden kouder worden gezet.

De WarmteWinner, die naast of onder de cv-ketel wordt geinstalleerd, kost 2.000 euro.  Dankzij subsidie van het ministerie van Economische Zaken kan het apparaat  echter voor de helft worden aangeboden.

Eneco wil het apparaat samen met de slimme thermostaat Toon slijten. Er zit bovendien een servicecontract van 5 tot 10 euro per maand aan vast.  Al met al zijn de aanschafkosten in vier jaar terugverdiend, claimt de leverancier.

De WarmteWinner past in de strategie van Eneco, dat zich steeds meer richt op duurzaamheid: niet langer wordt energie aan de man gebracht, de toekomst is het aanbieden van diensten om huishoudens en bedrijven te laten besparen of zelf stroom te laten opwekken. Zoals Eneco-baas Jeroen de Haas het verwoordde: ,,Het energiebedrijf zoals we dat kennen, bestaat niet meer.”

CO2-reductie
Volgens De Haas zocht zijn bedrijf een manier om onzuinige woningen duurzaam te maken. ,,Dat is een van de grootste uitdagingen in de overgang naar duurzame energie. Niet alle huizen zijn geschikt voor zonnepanelen op het dak of een windmolen voor de deur.”

Als alle 5,7 miljoen woningen met een gasaansluiting de WarmteWinner zouden nemen dan daalt het totale gasverbruik in ons land van 10 miljard naar 7 miljard m3. ,,Dat betekent écht wat voor ons gasveld in Slochteren en de CO2-reductie,” zegt  Hans Valk, directeur Innovatie van Eneco.

Volgens Eneco is de WarmteWinner uniek in de wereld. Weliswaar is de techniek niet nieuw, maar wel de combinatie met zo’n klein apparaat. De ca 45 kilo wegende WarmteWinner is geheel in Nederland ontwikkeld, samen met Inventum uit Houten dat al honderd jaar actief is in warmwater en ventilatieproducten.

Het energiebedrijf hoop de vinding in meerdere Europese landen aan de man te gaan brengen. Valk: ,,Zeker Frankrijk is een aantrekkelijke markt. Daar is gas beduidend duurder dan elektriciteit.”

Joint Venture
Voorlopig heeft Eneco hoge verwachtingen. Dit jaar moeten er zo’n vijf- tot tienduizend WarmteWinners worden verkocht, binnen enkele jaren moet dat groeien naar 100.000 tot 200.000. Dit is mogelijk nu de jaarlijkse subsidieregeling van 70 miljoen euro voor de komende jaren verzekerd is.