De eerste helft van dit jaar is in Nederland een recordhoeveelheid zonnestroom geoogst. Dankzij het prachtige voorjaar lag de opbrengst van zonnepanelen 13 procent hoger dan gemiddeld.

Afgelopen maand, in mei én in februari liet de zon zich aanzienlijk meer zien dan normaal. ,,Het aantal zonuren lag in de eerste helft van 2018 bijna 16 procent hoger dan het langjarige gemiddelde”, zegt woordvoerder Ronald Sutmuller van energiebedrijf Essent, dat de opbrengstcijfers vandaag publiceert. ,,Ook de instraling, die de beste indicator is voor de opbrengst van zonnepanelen, was hoger.”

Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen op het dak heeft daardoor dit jaar al 281 euro bespaard op zijn energierekening; 32 euro meer dan gemiddeld.

Afgelopen dagen zag Edwin Mermans uit Tilburg zijn elektriciteitsmeter teruglopen. Hij heeft twaalf panelen op het dak van zijn hoekhuis in Tilburg liggen.

Afgelopen weken keek hij extra vaak op de app van zijn leverancier. ,,Op dagen als vandaag is de opbrengst van mijn panelen hoger dan mijn energieverbruik. Dat is natuurlijk erg leuk om te zien.” Mermans is niet de enige. Bij zonnepanelenleverancier Sungevity is het momenteel topdrukte. ,,Bij dit mooie weer krijgt onze klantenservice veel meer vragen”, zegt een woordvoerster. ,,En we zien dat mensen die al panelen hebben nu vaker op hun monitoringsportal kijken hoe goed de panelen het doen.”

Maandag, bijvoorbeeld, werd in Nederland genoeg zonnestroom opgewekt om een stad ter grootte van Eindhoven helemaal van elektriciteit te voorzien. De totale hoeveelheid zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt, neemt in hoog tempo toe. Alleen al vorig jaar kwamen er zo’n 100.000 huizen met zonnepanelen bij. Meer dan een half miljoen Nederlandse huizen hebben al panelen op het dak liggen. De grootschalige zonneparken op akkers, bedrijventerreinen en staldaken komen daar nog bij.

Milieu

Van de huiseigenaren die nog geen panelen hebben, overweegt 44 procent ze aan te schaffen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Essent. Besparen op de energierekening is hun belangrijkste drijfveer. Dat ze goed zijn voor het milieu, speelt voor de meesten ook een rol.

Het prijskaartje is de belangrijkste reden om géén zonnepanelen te nemen. Uit onderzoek blijkt echter dat de aanschafkosten van zonnepanelen worden overschat. Die zijn afgelopen jaren namelijk flink gedaald.

Voor een gemiddelde eengezinswoning bedragen ze momenteel 4400 euro, zegt voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal. ,,De btw, 750 euro, kun je via de Belastingdienst terugvragen. De aanschafkosten heb je in zeven tot negen jaar terugverdiend.”