Overstap naar nieuwe warmtebron vergt forse investering huiseigenaren

Het huis verwarmen met gas heeft zijn langste tijd gehad. Maar huiseigenaren moeten niet overhaast overstappen op een andere warmtebron, waarschuwen deskundigen.

Halsoverkop overgaan op een andere energiebron is niet automatisch energiezuinig, zegt Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: ,,Als je een warmtepomp plaatst in een slecht geïsoleerd huis, kun je zelfs meer gaan verbruiken.”

Mensen die hun huis zo snel mogelijk gasloos willen maken, raadt Stolk aan om de woning eerst goed tegen het licht te houden om niet van de regen in de drup te belanden. Isolatie is een kernwoord.

Stolk laat er geen misverstand over bestaan dat mensen niet snel genoeg kunnen beginnen met het gasloos maken van hun woning. Maar zeker als het om een oud huis gaat, moet er vaak wat voorwerk worden gedaan.

Mensen die nu al een (dure) warmtepomp aanschaffen om hun cv-ketel te vervangen, zijn in de ogen van Stolk goed bezig, tenzij de warmte ‘weglekt’ door het enkele glas. Hetzelfde geldt voor de overstap naar inductiekoken. ,,Niets op tegen”, zegt Stolk, ,,maar als dat betekent dat het net aangeschafte gasfornuis bij het grofvuil belandt, dan heeft dat weer niets met duurzaamheid te maken.”

Wanneer is dan dat geschikte moment? ,,Gooi in elk geval niet een nieuwe gaskookplaat weg”, zegt Stolk. ,,We raden dan toch aan om het te gebruiken tot het toe is aan vervanging. Verder begint de overstap naar gasloos met goede isolatie. Zodra je woning goed is geïsoleerd, kun je verdergaan: een warmtepomp aanschaffen en op inductie koken.”

Geld, of het gebrek daaraan, kan ook een rol spelen bij de transitie: overstappen op een woning zonder aardgas is nooit gratis. ,,Het kan op individueel niveau best om een hoop geld gaan”, stelt Saskia Gaster van Milieudefensie. Alle aanpassingen tezamen, inclusief een warmtepomp, kosten volgens onderzoek van Milieu Centraal bij een nieuwere woning tot zo’n 14.000 euro. Bij een huis uit 1970, met isolatie en dergelijke erbij en subsidies eraf, is dat zelfs rond de 30.000 euro.

Portemonnee

Gaster ziet graag dat ook de overheid stappen zet. ,,Milieudefensie pleit al tijden voor een eerlijke verdeling van de kosten onder grootverbruikers enerzijds en gewone mensen en middenstanders met een wat minder grote portemonnee anderzijds.”

Evert Hassink, campagneleider energie van Milieudefensie, heeft nog een paar opties om overstappen betaalbaar te houden: een fonds voor moeilijk te isoleren panden en een toeslag voor mensen met een klein inkomen. Huiseigenaren kunnen volgens hem al profiteren van huidige regelingen. ,,Het is vrij gemakkelijk om voor dit doel binnen de hypotheek een bedrag te krijgen”, stelt hij. ,,De investering verdient zich bovendien snel terug.”

Ook is de zogenoemde ‘gebouwgebonden financiering’ een goede optie volgens Hassink. ,,De energiebesparende investeringen worden hierbij betaald met een lening die aan de woning wordt gekoppeld. De energierekening daalt, en in plaats daarvan komt een vast maandbedrag.”

Stap voor stap aanpassingen doen is wat Stolk betreft in veel gevallen de beste aanpak. ,,Alle kansen die je aangrijpt om energiezuiniger te gaan wonen, zijn mooi meegenomen. Een verbouwing of verhuizing zijn handige momenten om je woning energiezuiniger te maken.”