Met de Energiebespaarlening wordt het vaakst Hoogrendementsglas (HR+++ glas) gefinancierd. Andere populaire energiebesparende maatregelen zijn onder meer gevelisolatie en zonnepanelen. Hier de vijf energiebesparende maatregelen die het vaakst met een Energiebespaarlening worden gefinancierd.

1. Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas (ook wel HR++ glas genoemd) isoleert beter dan enkel glas. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan hoogrendementglas al rendabel zijn. Dit glas is anders dan ‘gewoon’ dubbel glas. In de spouw tussen de glasplaten van HR++ glas zit namelijk geen droge lucht, maar een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.

 

 

2. Energiezuinige deuren

Komt er tocht via de deur naar binnen? Met isolerende deuren, kozijnen en panelen gaat u warmteverlies tegen. Kozijnen en deuren verschillen in de mate waarin ze warmte tegenhouden. Dit is te zien aan de U-waarde, een verhoudingsgetal voor warmtedoorgang. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

 

 3. Zonnepanelen

Zonnepanelen maken elektriciteit op uw dak. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet, zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Let op: U kunt maximaal 75% van de hoofdsom van de Energiebespaarlening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De andere 25% van de hoofdsom moet aan andere energiebesparende maatregelen (van de maatregelenlijst) worden besteed.

 

 

4. Gevelisolatie

Gevelisolatie is aan de buitenkant van het huis aan te brengen, maar ook vanuit binnen met voorzetwanden. Voor de buitenkant kunt u kiezen voor isolatie met sierpleister of gevelbekleding. Dit wordt tegen de buitenmuur van de woning aan geplaatst.

 

5. Hoogrendementsketel

Een nieuwe hoogrendementsketel kan flink zuiniger zijn dan uw oude. Het kán dus al lonen om uw ketel snel te vervangen en niet te wachten tot deze stuk is. Een HR-combiketel is een ketel op gas (hrww-107) voor zowel de centrale verwarming als voor warm tapwater. Er is ook een solo-uitvoering, deze is alleen voor de centrale verwarming (HR107).

 

 

Welke energiebesparende maatregelen overweegt u te nemen? Bekijk de maatregelenlijst voor een volledig overzicht.